Harini Kak Nab nak kongsi satu resipi mudah untuk buat hidangan chicken chop. Lepas ni kalau satu family nak makan boleh buat kat rumah aje...murah sikit kos banding makan dekat kedai...Bahan pun tak susah nak cari...kat pasaraya biasanya ada...
RESIPI CHICKEN COP
Bahan:
1.
2 keping dada / peha ayam (buang tulang dan
nipiskan)
2.
2 sudu tepung gandum ➤
2 sudu tepung gandum ➤
3.
Sedikit garam ➤
4.
Sedikit lada sulah ➤
5.
1 biji telur
6.
Serbuk roti secukupnya
7.
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :
1.
Ayam dibersihkan dan tos.
2.
Salut ayam dengan campuran tepung gandum tadi
dan perap sebentar – buat sampai habis.
3.
Pukul sedikit telur.
4.
Celupkan ayam ke dalam telur, angkat dan gaulkan
dengan serbuk roti secukupnya.
5.
Panaskan minyak dan goring sehingga warna
keemasan.
6.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Tanda ➤ (campur dan gaul bahan ini)
COLESLAW
Bahan:
-
Kobis,carrot, bawang besar, lada sulah, cuka,
garam dan gula,mayonis secukupnya.
Cara membuatnya :
- - Cincang halus kobis, carrot dan bawang besar.
- - Mayonis dicampurkan cuka, garam, gula dan lada
sulah secukupnya dan digaul rata.
- - Campurkan bahan mayonis bersama sayuran yang
dicincang dan gaul rata.
SOS BLACK PEPPER
Bahan :
1.
½ kg tulang ayam/lembu dibersihkan
2.
2 biji kentang
3.
1 labu bawang besar
4.
1 labu bawang putih
5.
1
tangkai leek
6.
1 batang saderi
7.
1 batang karat
8.
2 helai daun bay
9.
5-10 biji lada hitam
1. Butter secukupnya
1. Tepung gandum
1. Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
(proses 1)
1.
Cairkan sedikit butter dan goreng/bakar tulang
ayam/daging.
2.
Goreng sehingga wangi dan agak keperangan.
3.
Masukkan bahan-bahan lain dan gaul rata.
4.
Tuangkan semua bahan ke dalam periuk dan
masukkan air 3-4 kali ganda bahan yang bergoreng tadi.
5.
Renih sehingga airnya tinggal 1 pertiga atau
setengah – sejukkan.
6.
Keluarkan tulang-tulang yang keras, bahan yang
lain dikisar dan ditapis.
(proses 2)
1.
Cairkan ½ - 1 ketul butter (bergantung pada
banyaknya bahan kisar tadi)
2.
Masukkan ½ - 1 cawan tepung gandum.
3.
Kacau hingga tepung betul-betul masak.
4.
Tuangkan bahan kisar sedikit – sedikit agar
tepung tidak berketul.
5.
Perisakan dengan garam dan gula dan masak hingga
mendidih
*untuk
menghitamkannya masukkan sedikit kicap
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment