Sunday, 4 March 2018

Resipi Mudah Chicken Chop & Coleslaw

Assalamualaikum....

Harini Kak Nab nak kongsi satu resipi mudah untuk buat hidangan chicken chop. Lepas ni kalau satu family nak makan boleh buat kat rumah aje...murah sikit kos banding makan dekat kedai...Bahan pun tak susah nak cari...kat pasaraya biasanya ada...


RESIPI CHICKEN COP
Bahan:
1.       2 keping dada / peha ayam (buang tulang dan nipiskan)
2.      

2 sudu tepung gandum ➤
3.       Sedikit garam ➤
4.       Sedikit lada sulah ➤
5.       1 biji telur
6.       Serbuk roti secukupnya
7.       Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :
1.       Ayam dibersihkan dan tos.
2.       Salut ayam dengan campuran tepung gandum tadi dan perap sebentar – buat sampai habis.
3.       Pukul sedikit telur.
4.       Celupkan ayam ke dalam telur, angkat dan gaulkan dengan serbuk roti secukupnya.
5.       Panaskan minyak dan goring sehingga warna keemasan.
6.       Angkat dan sedia untuk dihidang.

       Tanda ➤ (campur dan gaul bahan ini)


COLESLAW
Bahan:
-          Kobis,carrot, bawang besar, lada sulah, cuka, garam dan gula,mayonis secukupnya.
Cara membuatnya :
-          - Cincang halus kobis, carrot dan bawang besar.
-          - Mayonis dicampurkan cuka, garam, gula dan lada sulah secukupnya dan digaul rata.

-          - Campurkan bahan mayonis bersama sayuran yang dicincang dan gaul rata.

SOS BLACK PEPPER
Bahan :
1.       ½ kg tulang ayam/lembu dibersihkan
2.       2 biji kentang
3.       1 labu bawang besar
4.       1 labu bawang putih
5.       1 tangkai leek
6.       1 batang saderi
7.       1 batang karat
8.       2 helai daun bay
9.       5-10 biji lada hitam
1.       Butter secukupnya
1.      Tepung gandum
1.      Garam dan gula secukup rasa

 Cara membuatnya:

 (proses 1)
1.       Cairkan sedikit butter dan goreng/bakar tulang ayam/daging.
2.       Goreng sehingga wangi dan agak keperangan.
3.       Masukkan bahan-bahan lain dan gaul rata.
4.       Tuangkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan air 3-4 kali ganda bahan yang bergoreng tadi.
5.       Renih sehingga airnya tinggal 1 pertiga atau setengah – sejukkan.
6.       Keluarkan tulang-tulang yang keras, bahan yang lain dikisar dan ditapis.
       
       (proses 2)
1.       Cairkan ½ - 1 ketul butter (bergantung pada banyaknya bahan kisar tadi)
2.       Masukkan ½ - 1 cawan tepung gandum.
3.       Kacau hingga tepung betul-betul masak.
4.       Tuangkan bahan kisar sedikit – sedikit agar tepung tidak berketul.
5.       Perisakan dengan garam dan gula dan masak hingga mendidih
*untuk menghitamkannya masukkan sedikit kicap


 Selamat mencuba!!


No comments:

Post a Comment